måndag 2 juni 2008

LO-kongress: het debatt om a-kassan

Det är uppenbart att den borgerliga regeringens många olika försämringar av a-kassan upprör fackföreningsrörelsen enormt. Efter ett otroligt starkt inlägg av Dan Gabrielsson från Kommunal fattade kongressen beslut om högre ersättningsnivå i a-kassan än vad styrelsen föreslagit. Förvirring utbröt eftersom kongressen tidigare beslutat att ställa sig bakom styrelsens förslag. Redaktionsutskott fick ta fram en ny text som både slår fast mer kortsiktiga krav och mer långsiktiga visioner.

Många har också diskuterat det arbete som nu pågår i Jobbrådslaget om a-kassan. Rådslagsarbetet är nu i halvtid. På Jobbtoppmötet den 12 maj beslutade partiet om en mängd förslag för att skapa fler jobb. Det var en viktig milstolpe med betydelsefulla beslut. I höst kommer Jobbrådslaget att fokusera på arbetsmarknadspolitiken, a-kassan och arbetslivsfrågorna. Då blir diskussionerna om den framtida a-kassan centrala.

En utgångspunkt i våra resonemang är att den borgerliga politiken försämrat a-kassan när det gäller avgifterna, ersättningsnivån, tidsgränser, taken och för deltidsarbetslösa med mera. Att återuppbygga en väl fungerande a-kassa blir därför en húvuduppgift för oss socialdemokrater när vi får den möjligheten. För alla som vet vilka väldiga belopp som den borgerliga regeringen tagit från a-kassesystemet är det uppenbart att en ny regering måste välja och prioritera vad man kan klara av. Det är orealistiskt att tro att varje krona i framtida reformutrymme ska gå till a-kassan. Det finns många andra områden exempelvis inom välfärden där vi också behöver göra investeringar och förstärkningar.

Nu behövs en realistiskt debatt om hur vi bygger en starkare arbetslinje, inte snabba låsningar och orealistiska krav.

Pressröster: Kommunalarbetaren, LO-tidningen, Riksdag&departement, Ekot.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

1994 hörde jag Ingvar Carlsson på 1:a maj. Han LOVADE 90 % i a-kasse ersättning. Nu är det 2008.
Det har gått 14 år. I denna fråga är inte S en arbetarrörelse. Den rör inte alls på sig.