söndag 1 juni 2008

LO-kongress: ideologiskt kraftprov av Sahlin

Mona Sahlin höll ett ideologiskt linjetal på LO-kongressen för en liten stund sedan. Den som tvivlat på hennes kraft och energi, den som tvivlat om henns ideologiska övertygelse, den som tvivlat på hennes relationer till de fackligt aktiva i LO skulle varit med i Folkets hus och hört hennes glödande argumentation, hennes tydliga ideologiska kompass men framförallt hört och sett de stående ovationer hon fick av LO-kongressen efter sitt anförande.

För mig var det givetvis centralt att höra Sahlin tala om behovet av en ny och effektiv jobbpolitik. Hon markerade vikten av det Jobbtoppmöte vi genomförde i maj och som lade grunden till en socialdemokratisk politik för fler jobb.

Hon talade också om en a-kassa som en politik som bygger förändringstrygghet – inte bara inkomsttrygghet. De rättigheter och möjligheter som a-kassan ger kombineras med en plikt att aktivt söka arbete. En bra a-kassa ska ge trygghet och stödja människor att kunna möta det nya.

Hon tog också upp diskussionen om vad som ska hända den som varit arbetslös en lång tid. Vad är det för mening med att den som sökt 150 jobb men inte fått något ska söka 150 jobb till? Vi måste kunna erbjuda möjligheter till utbildning, praktik eller vad som nu behövs för att en människa ska kunna komma tillbaka i arbete. Det ska aldrig finnas någon bortre parentes för de chanser samhället ska ge en människa att komma tillbaka i arbete.

Den borgerliga regeringens politik med en kraftigt försämrad a-kassa, nedskuren arbetsmarknadsutbildning och nedrustat Komvux kommer att leda till sänkta löner och ökade klyftor i samhället. Häromdagen presenterade Anna Thoursie ett papper på ett seminarium som vi genomförde i Jobbrådslaget. Hennes centrala poäng var att slå hål på myten som den moderate finansministern Anders Borg lanserar om att forskningen anger endast en väg, just den väg som regeringen valt. Forskningen visar på att olika vägval ger olika utfall. Den som väljer regeringens politik lägger också grunden för ett mer ojämlikt samhälle, ett otryggare samhälle, ett samhälle där människor blir räddare för förändring.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , .

Inga kommentarer: