tisdag 3 juni 2008

LO-kongressen: Tuffa tag för sjuka och arbetslösa

I morgon kommer riksdagen att besluta om nya försämringar i sjukförsäkringen. Vi i Kommunal har drivit en namninsamling som till slut samlade 64 568 namn i protest mot förslaget. I dag ville vi överlämna namnen till ministern Cristina Husmark Pehrsson men i stället för att stå upp och möta reaktionerna på sin politik så valde hon att ducka och hoppas att debatten blåser förbi. Det kommer inte att lyckas.

Senare i eftermiddag efter att kongressen diskuterat just sjukförsäkringen kommer vi att genomföra en manifestation mot förslaget på Mynttorget.

Jag är orolig för de samlade effekterna av politiken mot de sjuka och de arbetslösa. Sveriges Kommuner och Landsting, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen har tillsammans gjort en analys som visar att tiotusentals människor kommer att drabbas av försämringarna som kommer att kosta kommunerna en halv miljard kronor.

Sedan har vi en a-kassa som tappat nära en halv miljon medlemmar på grund av att den blivit så mycket sämre och dyrare. Dessa står nu utan försäkring mot arbetslöshet.

Vi vet att många människor finns i ett gränsland mellan arbetslöshet och sjukdom. Det är ju inte så konstigt. Den som inte är helt frisk med 100 % arbetsförmåga är heller inte så attraktiv på arbetsmarknaden. Nu klämmer regeringen åt dessa människor från flera håll samtidigt. Resultatet kan bli social utsatthet av ett slag vi inte upplevt i Sverige.

Förr eller senare vänder konjunkturen nedåt. Då får vi se hur politiken slår. Ams har kommit med en ny prognos som återges så här i DN: I höst vänder det. Då börjar arbetslösheten stiga igen. De senaste årens vinnare på arbetsmarknaden, invandrare och ungdomar, riskerar bli de som åker ut först.

Medlemmar i Kommunal kan drabbas dubbelt. Först när socialförsäkringarna försämras och sedan när deras arbetsgivare kommunerna får kraftigt försämrad ekonomi av ökade socialbidragskostnader.

Just nu är det en intensiv debatt här på LO-kongressen om sjukskrivningsreglerna.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , ,

Inga kommentarer: