måndag 19 maj 2008

Ung och stark på jobbet

Det är stort att ta sina första steg på arbetsmarknaden. Det är så mycket att tänka på, så många krav, rättigheter och skyldigheter. Därför är det viktigt att vi i facken ger bra och tydlig information om hur man söker jobb, hur man förhandlar lön och så mycket, mycket annat. I Kommunal har vi nu under våren lanserat en ny sajt med den inriktningen: Kommunal.se/Ung. Jag tycker att sajten både är informativ och ser fräsch ut.

Kommunal.se/Ung följer med hela vägen från skolan, extrajobb till sommarjobb vidare till hur man kan skaffa sitt första jobb. Självklart tar vi upp och informerar om fördelarna med att vara medlem i Kommunal.

LO driver fackets hjälplinje för sommarjobbare med stor framgång. I dagens SvD finns en artikel om hur ungdomars behov av stöd ökar:
Allt fler ringer fackets hjälplinje för sommarjobbare varje år. ”Det allra vanligaste är att man har fel lön eller att man inte fått ut några pengar”, säger LO:s ungdomsombud till SvD.se. På fyra år har antalet kontakter mer än fördubblats.
Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , ,

Sjölander skriver väl om ungdomars långtidsarbetslöshet.

1 kommentar:

Erique sa...

Jag har stor respekt för facket, men några saker önskar jag. Att ni tittade in i restaurangbranschen, en bransch som i större utsträckning än någon annanstans utnyttjar ungdomar. Det är där vi står och jobbar, det är där vi sliter hårt varje dag för taskiga löner. Tänk om ni fanns där och stödde ungdomarna där. Ni kan inte bara skylla på att de inte är fackanslutna, ni kan se till så att de blir fack-anslutna.

Där behöver ni städa upp mer än någon annan stans.

Jag hoppas också att ni visar att ni lyssnar på folket, genom att faktiskt finnas där ute på stan, eller genom att ha en stuga och bjuda in folk för att komma och prata om vad som helst. Finns där för människorna, då kommer människorna finnas där för er.

Då kommer vi kunna möta regeringen och problemen om ökande arbetslöshet, socialbidragsberoende och fattigdom som vi står inför i sverige. Med en organiserad fackrörelse som finns där och hjälper till. Mer om det här.
http://vanstervindar.wordpress.com/