lördag 31 maj 2008

LO-kongressen inledd

Nu talar LO:s ordförande Wanja Lundby Wedin i inledningen av LO-kongressen. Hon argumenterar kraftfullt för att alla som arbetar i Sverige ska ha lön enligt svenska avtal.

Hon var tydlig med beskedet att LO säger: nej till att grundläggande fackliga rättigheter, som strejk och förhandlingsrätt, reduceras till rundningsmärken för den fria rörligheten.

Wanja Lundby Wedin fortsatte: vi kräver besked från Statsministern; Ge oss ett rakt besked om att din avsikt är att vi fortsatt kan hävda svenska kollektivavtal för gästande företag och fortsatt ha en likabehandling av löntagare på svensk arbetsmarknad.

Argumentationen om möjligheten att värna svenska kollektivavtal avslutade hon: Därför säger jag till regeringen, till Svenskt Näringsliv, till Europaparlamentet och ministerrådet; Vi kommer inte att ge oss förrän vi har en fullt ut tillfredsställande lösning för en fortsatt likabehandling av löntagare. Arbeta konstruktivt för en sådan lösning annars har ni retat upp hela den svenska och europeiska fackföreningsrörelsen och det avråder jag verkligen ifrån.

Det är uppenbart att valrörelsen inför nästa års val till Europaparlamentet fått sin bärande argumentation i kampen för att alla som jobbar i Sverige ska ha rätt till svenska löner.

Jag är ombud på LO-kongressen och kommer att blogga kontinuerligt om vad jag upplever.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , ,

Tidningar: DN, Aftonbladet, Aftonbladet Debatt.

1 kommentar:

Anonym sa...

Brfa Wanja! Det ska en kvinna te´t.