onsdag 23 april 2008

Privatisering ger lägre lön

Många pratar om de offentliganställda kvinnornas låga löner i dessa dagar. En patentmedicin som ofta framförs är att privatisera fler verksamheter. Tanken är att ett ökande antal arbetsgivare ska leda till konkurrens om arbetskraften och högre löner. Men det går också att tänka sig motsatsen fler företag ska konkurrera med låga anbud.

Det finns inte bara åsikter utan också fakta i målet. Saken har undersökts vid olika tillfällen. Tidigare har Kommunal visat att om man summerar löner och andra förmåner ligger ersättningen på ungefär lika nivå. Privatiseringarna ökar nu kraftigt. Kommunalarbetaren har gjort en ny undersökning, som också Dagens Arena kommenterar, som visar att lönerna för medlemmar i Kommunal med privat arbetsgivare ligger över 1 000 kr lägre varje månad i Linköping och Östersund än hos kommunen.

Vi ser nu en snabb privatisering med stort fokus på låga priser. Samtidigt ska företagen ge vinst. Det sker genom sämre villkor för de anställda. Jag är inte förvånad men nu måste vi bromsa privatiseringarna snabbt.

Inga kommentarer: