onsdag 30 april 2008

Skapa ett öppet svartfibernät

Vi behöver bättre konkurrens, bredare utbud och lägre priser på bredband och andra telekom-tjänster. Konkurrensen kan enbart skapas genom att många företag kan erbjuda sina tjänster över en gemensam infrastruktur. Det är orealistiskt att skapa många parallella infrastrukturer utom på några få platser. Jag vill att staten ska skaffa ett helt öppet nät. Staten ska enbart ha svartfiber (och koppar så länge det nu är intressant). De kommersiella operatörerna kan ansluta vilken utrustning de vill för att skapa sina tjänster.

Nu är det bråttom. TeliaSonera är på väg at säljas ut vilket gör att bolag som Telenor eller France Telecom tar över det de facto monopol som TeliaSonera har på infrastruktur på många ställen. Det vore mycket olyckligt. Bryt loss Skanova från TeliaSonera och gör om det till ett oberoende bolag som enbart tillhandahåller svartfiber till marknaden på ett konkurrensneutralt sätt. I det socialdemokratiska Jobbrådslaget har vi lagt fram detta förslag som rapporterats i Computer Sweden och Ny Teknik.

Svenska Dagbladet har avslöjat att Telenor funderar på att köpa TeliaSonera. Nyheten kommenteras på många ställen exempelvis i Computer Sweden, Sydsvenskan, DN.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , ,

Inga kommentarer: