onsdag 30 april 2008

Olaglig avknoppning i fredagsdumpen

Statskontoret har idag lagt fram en rapport som visar att lagen inte medger avknoppningar. Så här skriver TT, vilket bland annat DN, SvD och SVT återger:
Marknadsvärdet, det vill säga det högsta anbudet, ska gälla enligt båda
kommunalrätten och EG/EU-rätten, skriver Statskontoret. Därmed är det inte
rättsligt möjligt för kommunen att rikta ett erbjudande till en grupp anställda.
Anställda kan lägga bud på en kommunal egendom som är till salu - men de ska
inte ha en särställning som anbudsgivare.
I Kommunal har vi en pragmatisk inställning till vem som driver offentligt finansierad verksamhet. Vi har jobbat med frågan en lång tid och ställer tydliga krav på hur processen ska gå till. Vi kallar vår modell för Solidaritet och valfrihet med ordning och reda. Det innebär att vi motsätter oss avknoppningar och andra modeller som inte noggrant granskar och värderar de som lägger anbud.

I moderatstyrda kommuner och landsting är dock ideologin överordnad praktiska konsekvenser. De styrande negligerar Fredrik Reinfeldt och hans mjuka retorik. För de moderater som bestämmer i kommuner och landsting är det bara två saker som gäller: privatisering och sänkt skatt oavsett konsekvenser för välfärdens kvalitet. Är det Reinfeldt som har en dold agenda eller är det bara så att hans parti struntar i vad han säger? Jag vet inte.

Det är klarläggande att Statskontoret nu visat att de avknoppningar som varit så populära sannoligt inte klarar en domstolsprövning. Frågan nu är hur de styrande i berörda kommuner ska kompensera oss skattebetalare för den skada dessa äventyr orsakat?

P.S.
Ni som sett Vita huset vet att nyheter som riskerar att stinka ska presenteras i fredagsdumpen, Take out the trash day. Ingen orkar läsa finstilt juridik fredag kväll. Statskontoret släppte denna riktigt beska och svåra nyhet nu på valborgsmässoafton. Alla journalister har gått hem och vem orkar bry sig om hur privatiseringar och upphandlingar kan gå till. När redaktionerna återigen är bemannade är detta old news vilket är det sista man vill ägna sig åt. Alltså tystnad och glömska. Heder åt TT som skrivit en artikel!
D.S.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , ,

Inga kommentarer: