fredag 25 april 2008

Regeringen, utanförskapet och sanningen

I dagens DN Ekonomi skriver Johan Schück en hård artikel (finns ej på nätet) mot regeringens utanförskapsbegrepp . Ingressen är osedvanligt skarp: Utanförskap är ett politiskt slagord, inte ett ekonomiskt begrepp. Siffrorna blir missvisande när regeringen buntar ihop helt olika grupper, allt ifrån förtidspensionerade till influensasjuka. Det är illavarslande att SCB ska åläggas att publicera en så politiserad statistik.

Arbetarrörelsens tankesmedja har i en rapport nyligen slagit fast samma sak. Jag citerar:

I finansplanen 2008 räknades det totala antalet ersättningsdagar inom de sociala trygghetssystemen (inklusive karensdagar och sjuklönedagar inom ramen för arbetsgivarperioden) om till så kallade ”helårsekvivalenter”, det vill säga hur många årsarbetskrafter denna totalsiffra motsvarade, något som angavs till 1,1 miljoner individer. Detta räknesätt innebär att anställda som varit korttidssjuka i influensa ingår i ”utanförskapet” och ”massarbetslösheten”, trots att det med alla normala definitioner handlar om icke-arbetslösa personer.

Det betyder också att ”utanförskapet” innefattar personer, som under året haft en period av arbetslöshet men nu åter har jobb, återigen icke-arbetslösa individer. ...

Regeringens sätt att använda modellen bör närmast beskrivas som statistikmissbruk.

Debatten om de borgerliga partiernas sätt att bygga upp "utanförskapet" visar hur viktigt det är vilka begrepp vi använder. Ordet utanförskapet är försåtligt och riktar ljuset mot för höga bidrag och människors incitament. Om man i stället använder ord som "utslagningen" eller "utsorteringen" från arbetsmarknaden riktas i stället fokus mot brister på arbetsmarknaden och arbetsmarknadspolitiken.

Det är mer intressant att vända på steken. Jag tycker att det norska exemplet med Inkludering och Inkluderingsavtal är lockande. Då sätter man fingret på vilka åtgärder som kan göras för att människor ska kunna vara kvar och ha en plats i arbetslivet även när arbetsförmågan kanske inte längre är 100 %.


Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer: