I diskussionen restes många intressanta men svåra frågor som kommer att vara centrala också för den framtida politiken:
- Hur ska avvägningen vara mellan arbetsmarknadspolitiken och utbildningspolitiken?
- Hur ska vi lägga balansen mellan generell utbildning och yrkesutbildning?
- Vad kan vi göra åt att mest kompetensutveckling går till de som redan har bäst utbildning?
- Hur ska de ungdomar som har brister i sin gymnasieutbildning kunna komma in på arbetsmarknaden och få en trygg framtid?
- Hur kan vi utveckla gymnasieskolan så att fler får den kompetens som arbetsmarknaden kräver?
- På vilket sätt kan vi fånga upp yngre människors förändrade attityder till arbete och trygghet när allt färre unga är aktiva i det socialdemokratiska partiet?
I Jobbrådslagets rapport med åtgärder för fler jobb har vi lagt fram många förslag om att reformera utbildningsystemet så att det blir närmare kopplat till arbetsmarknaden både när det gäller utbildningens uppläggning och omfattning. Så här kan förslagen från Jobbrådslaget om ett mer framtidsinriktat livslångt lärande summeras:
Livslångt lärande bygger ett dynamiskt och tryggt samhälle
Ett nytt Yrkeslyft, som en särskild statlig satsning för att lyfta vuxnas kompetens. Utveckla dagens komvux till Yrkesvux med mer yrkesinriktade kurser för omskolning till bristyrken. Kvinnor och män som vill möta nya utmaningar behöver en kraftigt utbyggd eftergymnasial yrkesutbildning som yrkeshögskola, KY och Yrkesvux. Vuxenstudiestödssystem som möjliggör för lågutbildade att studera mitt i livet. Stärk Nätuniversitetet i stället för avveckling.
2 kommentarer:
Hej David!
Jag har förstås inga invändningar mot att man försöker skapa ökad kontaktyta mellan akademien och "formandet av den socialdemokratiska politiken". Däremot har jag frågor rörande till vem man riktar aktiviteter som denna (seminariet). När det gäller seminariet så kan jag bara se att det uppenbarligen inte riktas till andra än heltidsanställda socialdemokrater. I princip ingen annan har ju möjlighet att bevista ett seminarium mitt inne i Stockholm en onsdagsförmiddag.
Visst är det så att bara organisationsmänniskor kan på ett seminarium av detta slag. Vi genomför ju en mängd olika aktiviteter runt om i partiet inom rådslaget. Tanken med just dessa var att nå opinionsbildare. Därför lades mötet på dagtid. I partiverksamheten som vänder sig till medlemmar med vanliga jobb ligger ju nästan allting på kvällar/helger.
Skicka en kommentar